Home
District Health Center #2
District Health Center #3
District Health Center #9
Women's Humane Society
Bridge to Bridge Project
Chapel Design
Ralston Center
Rittenhouse Square Gardener's Quarters
Philabundance Headquarters
Belmont Stable Rehabilitation
Our Work


Residential
Publications
About Us
News
Contact Us
Commercial

Institutional
Belmont Stable Rehabilitation
Client: Parks and Recreation Department, City of Philadelphia
Electrical upgrades, window replacement, interior renovations, arena improvements and passive ventilation measures in historic stone stable in Fairmount Park.

(read more)


Home
Belmont Stable is a unique treasure amongst the riches of Fairmount Park.  The stable was designed for Fairmount Park by Herman Miller and completed in 1936. It is an imposing structure of local stone with two symmetrical stable wings.  Each wing has eighteen stalls, with two additional box stalls in the central hall.  There are meeting rooms in the second floor central hall, with hay lofts to each side

The Buffalo Soldiers, the tenants at Belmont Stable, descend from historic African American infantry and cavalry regiments.  They fought in the Korean War, and over a hundred years ago they were the first rangers at Yosemite, Sequoia and Kings Canyon National Parks.  The regiment was given its name by its adversaries, the Native Americans of the Western plains, who thought their curly hair looked like buffalo hair.  The group brings city children in to build their self-confidence by learning to care for and ride horses. 

Special responsibilities come with this special building.  First and foremost is the safety of the humans and horses that use the building.  Following that are the stewardship of a historic building and the accommodation of historic tenants.

The scope of work for the rehabilitation project included window, door and trim rehabilitation at both floors; upgrades to the electrical system and fire alarm system; passive ventilation measures; new toilet and storage rooms; improvements to accessibility at the first floor and improvements to the outdoor riding arena.

(close text)